• Millî Kültür

  • Millî Kültür

  • Kültür, milli; medeniyet, milletler arasıdır.

  • "Medeniyet gül alıp gül satmak, gülü gül ile tartmaktır. Ömer Özercan

Copyright 2024 - Custom text here

Arnavutluk'ta Osmanlı Belgeleri Dijital Ortama Aktarılacak

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Arnavutluk Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında, Arnavutluk'taki Osmanlı belgelerinin dijital ortama aktarılması amacıyla anlaşma imzalandı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bir araya gelen Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Uğur Ünal ve Arnavutluk Devlet Arşivleri Genel Müdürü Ardit Bido, Arnavutluk Devlet Arşivleri bünyesinde bulunan Osmanlı belgelerinin dijital ortama aktarılması için anlaşma imzaladı.

Ünal, burada yaptığı basın toplantısında, iki kurum arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını söyledi.

Bu yıl belgeleri dijital ortama aktarma çalışmalarına başladıklarını kaydeden Uğur Ünal, "Bu konuda büyükelçiliğimizin ve TİKA'nın çok büyük destekleri var. Birden büyük bir adım atmayacağız, hep adım adım gideceğiz." dedi.

İki ülke ve milletin tarihini ilgilendiren bilgi ve belgeleri kamuoyuyla paylaşmaya hizmet edecek bir çalışma yaptıklarını belirten Ünal, arşivlerin gerçek bilginin temel kaynağı olduğunu dile getirdi.

Bido da iki kurum arasında imzalanan anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Tiran Büyükelçiliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) himayelerindeki tüm Osmanlı belgelerinin dijital ortama aktarılacağını vurguladı.

Dijital ortama aktarılacak belgelerin bir kopyasının Arnavutluk Devlet Arşivleri, diğer kopyasının da Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde kalacağını söyleyen Ardit Bido, "Bu anlaşma, daha önce tanıtmış olduğumuz benzer dijitalleştirme projeleri kapsamında gerçekleştirilecek." diye konuştu.

Bido ayrıca, mevkidaşı ile tapu arşivleri hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını da aktardı.

Kaynak: http://www.haberler.com

f t g m