• Millî Kültür

  • Millî Kültür

  • Kültür, milli; medeniyet, milletler arasıdır.

  • "Medeniyet gül alıp gül satmak, gülü gül ile tartmaktır. Ömer Özercan

Copyright 2024 - Custom text here

Anadolu El Sanatlarından BİNDALLI

BİNDALLI

Dokunduktan sonra üzerine, sırma, sim, altın tel ve benzer materyal kullanarak, çeşitli tekniklerle serpme dal, yaprak, çiçek vs. motifler işlenmiş kadife yada atlas kumaşa yapılan uygulamaların genel adıdır.

Genellikle koyu kırmızı, mor, lacivert gibi koyu renklerde uygulanır. Anadolu da bu teknikle yapılan kıyafetler genellikle bindallı diye anılır. Kullanımı günümüzde azalan bindallı, eskiden gelinlik kıyafetlerde, yöresel kıyafetlerde, yorgan ve örtülerde yaygın olarak uygulanırdı.

Anadolu da yörelere göre değişik isim ve özellikler taşır. Batıda Kütahya, doğuda Erzurum da yapılan bindallılar arasında çok değerli olanlar vardır. Güneydoğu illerinde yapılanlar da motif açısından çok zengindir.

Bindallı Osmanlı'dan orjinal hali ile günümüze kadar gelmiştir. osmanlı döneminde evlenen kızlar düğünlerinde gelinlik olarak giyerlerdi ve evlendikten sonra da bir kenara kaldırılmaz, katıldıkları tüm düğünlerde kıyafet olarak giyerlerdi. Zamanla bindallılar beyaza dönerek günümüz gelinliğini oluşturmuştur.

Günümüzde  kına gecelerinde bazı aileler ve genç kızlarımız bindallı geleneğimizi devam ettirmektedir. Her genç kızımızın  sahip çıkmasını, sürdürmesini diliyoruz.

 

Kurbanlık koçlara kına yakarız,
Hak yoluna kurban olsun diye.

Gelin ve damada da kına yakarız,
Yuvasına kurban olsun diye.

Askere giden gençlere kına yakarız,
Vatanınına kurban olsun diye...

 

Bindallı Örnekleri

 

 

f t g m